Magyar Kultúra Napja - Online

Január 22. 1989 óta hivatalosan a Magyar Kultúra Napja, amikor is végre megvalósult Fasang Árpád kiváló zongoraművész 1985-ben felvetett ötlete. Azóta a Himnusz születésnapján tartjuk a Magyar Kultúra napját, ezzel tisztelegve Kölcsey Ferenc előtt is, aki a műve végleges változatát 1823. január 22-én látta el kézjegyével.

A Himnusz 1829-ben jelent meg először Kisfaludy Károly Aurorájában, 1844-ben pedig Erkel Ferenc zenésítette meg, ám hivatalosan csak az 1949-es Alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény 36. paragrafusa iktatta a nemzeti jelképeink sorába. Ezzel jogszabályi védelem alá került, hiszen ekkor lett az Alkotmány szövegének része.

Ezen a napon a magyarság világszerte a magyar kulturális értékekről emlékezik meg könyvbemutatók, koncertek, kiállítások, színházi előadások és irodalmi estek formájában. 1993 óta pedig ezen a napon adják át a magyar kultúrával, oktatással és a pedagógiai munkával kapcsolatos kitüntetéseket is.

Ünnepeljünk együtt, olvassunk el egy magyar népmesét, balladát vagy verset, énekeljünk magyar népdalt! Olvassuk el vagy énekeljük el a Himnuszt!

A Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár a járványügyi helyzetre való tekintettel, idén rendhagyó módon, ONLINE ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Részletekért keressék az intézmény hivatalos facebook oldalát! 

 

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved.